Hur överkommer jag mina hinder?

”Humlan borde inte kunna flyga. Men det vet inte humlan, så den flyger ändå.”

 

Hinder.

Dessa kommer garanterat att dyka upp på resan mot mitt mål.  Något som ligger i vägen för att jag ska lyckas. Men vem lägger dem där?  Många gånger är det jag som placerar ut dem, det är jag som uppfinner dem. Det finns olika typer av hinder, verkliga, och sedan hinder som min fantastiska hjärna tror är verkliga, men som inte riktigt är det. 

”Det här kommer aldrig gå vägen”

”Jag kan inte det här”

”Jag kommer inte lyckas”

Känner ni igen er? De här små orden som så lätt etsar sig fast. Ibland är det jag som uttalar dem, ibland är det människor i min omgivning. Det som spelar roll är hur vi löser dessa, för utan en plan är det lätt att vi tappar motivation och energi, och helt enkelt ger upp. Att ha en beredskapsplan, gärna på papper, där jag har tänkt ut vilka verkliga hinder som skulle kunna dyka upp och hur jag löser dessa. Har jag satt det på pränt så har jag större möjlighet att komma runt och över de hinder som sedan kommer i min väg. ”Om X inträffar, då ska jag…..”

De andra hindren, de som jag själv sätter upp, de som min hjärna lägger ut men som egentligen inte finns, kan vara svårare att komma runt. Här gäller det att ge sig själv tid till att fundera på de tankar som vanemässigt kommer till oss, är det en sanning, eller något annat? Att läsa böcker inom personlig utveckling, lyssna på ljudböcker och inspirerande talare kan göra att vi ändrar våra tankebanor, och att vi förlitar oss på vår egna, verkliga förmåga.

Att göra något annorlunda kan ses som något farligt. Du passar inte längre in i mönstret, och kan därför få höra av dig själv och andra att du inte kan lyckas. Men de människor som lyckas har gjort det där lilla extra för att nå ända fram, de har arbetat hårt. De har stuckit ut från mängden, välkomnat hinder och sett dem som en gåva, ett sätt att lära sig mer, istället för som en motgång.

Vilka är dina hinder?